Pedodontia este ramura stomatologiei ce se ocupa cu profilaxia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor dentare si pulpare la copil, in perioada dentitiei temporare si celei mixte.

Medicii de la Rose Dental Expert vor incepe initial la prima vizita cu un dialog intr-un mod adecvat varstei, iar apoi, cu rabdare, il vor familiariza pe cel mic cu instrumentarul pentru a-i castiga increderea.

O forma particulara de carie este caria precoce (severa) a copilariei – carie acuta, cu debut precoce, rapid progresiva. Cuprinde urmatoarele forme clinice:

  • caria de biberon – cea mai frecventa, debuteaza posteruptiv intre 10-20 luni pe suprafetele netede, dintii fiind afectati in ordinea eruptiei(exceptand incisivii centrali inferiori protejati de buza inferioara, limba si saliva din planseul bucal);
  • caria rampanta – debuteaza imediat posteruptiv pe suprafetele netede la coletul tuturor dintilor (inclusiv incisivii centrali inferiori);
  • caria grefata pe defectele de structura ale smaltului (hipoplazie, hipomineralizare) – defectele de structura se evidentiaza odata cu eruptia dintelui.

Toate aceste forme clinice debuteaza precoce (1-2 ani) spre deosebire de caria cu tipar obisnuit ce debuteaza dupa varsta de 3 ani. Se pot sau nu insoti de tulburari functionale (masticatie, deglutitie, fonatie, fizionomie) in functie de stadiul de dezvoltare.
In cazul afectiunilor pulpare, formele clinice sunt aceleasi ca ale adultului, cu mici diferente. Tratamentul acestora variaza in functie de forma clinica, variind de la indepartarea partiala pana la cea totala a pulpei.

Stomatologia pediatrica cuprinde si tratamente profilactice (fluorizari, sigilari,indrumari privind periajul dentar) deoarece prevenirea cariilor este la fel de importanta ca si tratarea lor. Anumite afectiuni ale dintilor de lapte provoaca tulburari in dezvoltarea dintilor definitivi; de aceea este foarte important sa se acorde aceeasi atentie si tratarii dintilor de lapte, pentru ca de sanatatea lor depinde dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a acestora.